Välja vegetarisk kost

Att välja vegetarisk kost kan handla om att bli vegetarian och avstå helt från animaliska produkter eller bara om att välja vegetariskt lite oftare. I Skandinavien har köttråvaror spelat en viktig roll och om man är uppvuxen med det kan det kännas svårt att gå över till vegetarisk kost. Med den här texten vill vi inspirera fler till att göra ett grönare val. Fördelarna med att välja bort kött är nämligen ganska många. Både när det handlar om vår hälsa och när man ser till våra kostvanors konsekvenser i det stora globala perspektivet.

Vegetarisk kost är något som alla tjänar på

Vegetarisk kost och dess effekt på vår hälsa

Näringslära är snårigt. Människans kropp och dess behov av näring är en vetenskap som ännu inte kommit fram till definitiva svar på frågan om vad som är bäst att äta. Det är därför det finns så många olika dieter och skolor inom detta område. Något som i princip alla experter är ense om är att det är bra att äta mycket vegetarisk kost. Det gäller dock att inte bara ersätta köttprodukter med några få olika grönsaker. En del av poängen med vegetariskt är att det finns så många olika råvaror.

Blandad vegetarisk kost innebär att vi får i oss många olika vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen samt fibrer som håller magen i gott skick. De flesta av de näringsämnen som det finns mycket av i kött kan vi enkelt få i oss via vissa grönsaker och baljväxter. Att äta vegetariskt behöver heller inte innebära att vi måste avstå från ägg, ost och mjölkprodukter. Många som kallar sig vegetarianer hoppar bara över de produkter från djurriket som innebär att ett djur dödats för att hamna på tallriken.

Vegetarisk kost och miljöaspekten

Många väljer att äta enbart vegetarisk kost av etiska skäl. Man menar att köttindustrin innebär lidande för djuren och att det även är dåligt för miljön med köttproduktion. Precis som när det gäller hälsoaspekten av våra kostvanor är detta en komplex fråga. En hel del av de grönsaker vi finner i butikerna är odlade på ett sätt som skapar miljöproblem och har transporterats över halva jorden för att nå våra frukt- och grönsaksdiskar. Det finns alltså både bra och dåliga vegetariska råvaror i våra butiker.

Något man bör tänka på när man reflekterar över vilken inverkan vegetarisk kost har på miljön är att även köttdjur behöver mat. Ofta utfodras grisar, kycklingar och kor med foder där sojaprotein är den viktigaste ingrediensen. Det går åt många gånger mer vatten och sojabönor och andra resurser för att producera ett kilo kött än ett kilo sojaprotein. Även om många sojaplantage har negativa effekter på miljön så är det alltså bättre att äta sojabönor direkt än köttdjur som blivit utfodrade med denna gröda.

Ett bra val för oss alla

Att välja vegetarisk kost innebär egentligen bara att man avstår från några få av de många råvaror som finns tillgängliga i en matvaruaffär. Den som samtidigt utökar sin repertoar i köket med några nya vegetariska ingredienser kan mycket väl komma att äta mer varierat och spännande än när kött fortfarande var ett alternativ. Vegetariskt är – hur man än vänder och vrider på det – ett bra miljöval och dessutom bra för kroppen. Välj gärna vegetariskt, om inte alltid så i alla fall lite oftare!